O Kuźni

Strona główna / O Kuźni

Historia

Historia Kuźni Napoleońskiej jest ściśle związana z historią Paprotni i Teresina, a obecnie gminy Teresin. Rozwija się ona i rośnie wraz z lokalną społecznością i zmianami jakie przeżywała Polska lokalna i Polska Rzeczpospolita. Biorąc pod uwagę rozwój Kuźni to jest już ona prowadzona przez trzecie pokolenie rodziny Trzcińskich.

Jednakże historia Kuźni Napoleońskiej rozpoczyna się wraz z historią współczesnej Paprotni kiedy przeprowadzono parcelację folwarku Paprotnia. Teren między dzisiejszą ul. Sochaczewską, a Spacerową nosił nazwę Paprotni Bankowej, jako że ta część Paprotni była własnością banku. Tam też na rogu ulic Sochaczewskiej i o. Kolbego znajdowała się folwarczna kuźnia. W trakcie parcelacji kupił ją kowal z folwarku Paprotnia. W kuźni tej według opowieści podkuwany był koń Napoleona przed kampanią rosyjską, stąd nazwa Kuźnia Napoleońska.

Budynek po przez wichry historii i pożar w latach 50tych dwudziestego wieku przetrwał do dzisiaj. Wtedy to właśnie w 1967 roku Eugeniusz Trzciński kupił ten teren na którym stała zrujnowana kuźnia. Odrestaurował ją i rozpoczął działalność restauracji, która przez prawie 50 lat swojej działalności zasłynęła z doskonałej polskiej kuchni i ciepłej, miłej gościnności. Świadectwem tego jest szereg pamiątek, breloczków i wpisów pozostawionych przez Gości, którzy odwiedzali Kuźnię Napoleońską z całego świata od Japonii po USA od Australii po Islandię.

Od 1990 roku Kuźnia Napoleońska weszła na nową ścieżkę rozwoju kiedy to do restauracji został dodany hotel, jeden z pierwszych prywatnych nowych hoteli w tamtych czasach. Pomysł przyszedł jak wiele innych naszych usprawnień od jednego z Gości. A dokładniej od holenderskiego kierowcy ciężarówki, który z powodu problemów technicznych utknął w naszej okolicy przez tydzień. Mieszkał w tym czasie w specjalnie zaaranżowanej części gościnnej o wiele większego już w tym czasie kompleksu. Wtedy, też Wojciech Trzciński, syn Eugeniusza, w rozmowie z nim zdał sobie sprawę, że pobliżu nie ma żadnego hotelu, a kraj właśnie się otwierał na nowych odwiedzających.

Tak, też rozpoczęła się budowa pierwszego skrzydła hotelu, które odniosło ogromny sukces. Przez następne ponad 20 lat Hotel Kuźnia Napoleońska dodał kolejne trzy skrzydła, łącznie 120 pokoi, centrum konferencyjne o powierzchni ponad 1700 m 2 , dwie restauracje, ogród z Altaną grillową i wiele innych usług nieustannie odpowiadając na potrzeby swoich Gości.